Recept van de week

Iedere week sorteren wij een lekker recept voor u. De gerechten zijn steeds voor 4 personen. U kunt dan zelf uitrekenen wat u bij meer of minder personen nodig heeft. Eet smakelijk

Runderrollade in rode wijnsaus

  • Aantal personen: 4
  • Voorbereiding: 40 min
  • Bereiding: 3 uur 20 min

Benodigdheden

Runderrollade (800 gram)

2 Wortels

2 Stengels bleekselderij

1 Ui

2 Teentjes knoflook

bosje basilicum

3 tomaten

takje verse rozemarijn

2 el boter

2 el olijfolie

400 ml rode wijn

125 ml vleesbouillon

2 kruidnagels

1 kaneelstokje

1 laurierblaadje

1 el honing

 

 

Bereiden

Als je alle ingrediënten bij elkaar hebt gezocht kunnen we beginnen. Leg de runderrollade op een bord en dep hem droog met een keukenpapier. Meng op een ander bord peper en zout. Strooi dit over de rollade en wrijf het er met je hand in.

Maak de wortel en de bleekselderij schoon en snijd ze in kleine blokje. Pel de ui en de knoflook en snijd ze zeer klein. Was de rozemarijn en ris de blaadjes van het takje. Bewaar en paar blaadjes van de basilicum voor de garnering, en snijd de overige blaadjes en stengels klein. Was de tomaat en snijd ze fijn.

Hè? Ongepelde tomaat in mijn saus, dat kan echt niet! Geen paniek. Omdat we de saus na het smoren zeven blijven de velletjes achter in de zeef.

Pak een grote (gietijzeren) braadpan. Verwarm de olie en de boter. Leg de rollade in de hete pan. Bak het vlees net zo lang aan tot de rollade makkelijk loslaat, dan heeft het namelijk de juiste korst. Draai de runderrollade een stukje en herhaal de bakprocedure. Bakken en draaien totdat het vlees rondom bruin is. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord, we hebben het zo weer nodig.

Doe de tomaat, bleekselderij, wortel, rozemarijn, basilicum, ui, kaneel, laurier, kruidnagel en knoflook in de pan. Goed roeren en de groenten even kort aanbakken. Schuif de groenten een beetje aan de kant en leg het vlees weer in de pan. Voeg daarna de bouillon en de wijn toe, zo dat het vlees onder staat.

Draai het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat het vlees zo’n drie uur sudderen. De saus moet steeds een beetje pruttelen, anders wordt de runderrollade niet zacht. Dus kijk af en toe in je pan of het nog goed gaat. Als de rollade droogvalt, draai hem dan zo nu en dan een stukje door.

Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord en dek het losjes af met aluminiumfolie. Het moet nog even 10 minuten rusten voordat je het mag aansnijden. Terwijl het vlees ligt te rusten maken wij ondertussen de saus af. Giet de saus met groenten door een zeef en dan weer terug in de pan. Om geen saus te missen hebben wij de saus en groenten door de passe-vite gedraaid in plaats van een zeef, dat is iets meer werk maar de saus krijgt uiteindelijk een veel vollere smaak. Het groenterestant dat overblijft in de passe-vite hebben we niet nodig.

Laat de saus vervolgens op hoog vuur inkoken tot hij karnemelk-dik is. Breng hem op smaak met zout, peper en de honing. Draai het vuur uit.

Knip het touw van de runderrollade en snijd hem in plakken van een ruime centimeter .

Leg op elk bord twee plakken vlees en giet er royaal saus over, daar draait het immers allemaal om. Lekker met aardappelwedges en bloemkoolsalade of ratatouille met saffraanrijst. Zet de overgebleven saus op tafel zodat je gasten extra saus kunnen opscheppen.

Eet u smakelijk!

Week special

Gevulde gehaktrollade
Gevulde gehaktrollade
Heerlijke gehaktrollade gevuld met bospaddestoelen.
500 gram
€ 4,95

Dag reclame